Natuur als groene draad

Mijn ouders hebben mij de liefde en zorg voor de natuur met de paplepel meegegeven. Vooral mijn vader was heel actief in velden en bossen. Als kleine gast vond ik het heerlijk om er te ravotten en de natuur in al haar facetten te ontdekken. Dat probeer ik nu ook zelf door te geven aan mijn eigen kinderen.

 

Ik vind het geweldig om mijn 7-jarige zoon verbaasd achter een citroenvlinder te zien lopen in onze tuin: "Kijk papa, een fluovlinder!" Al rennend achter de vlinder loopt hij langs enkele bessenstruiken om met een grote aanloop vanop onze bloemenweideheuvel op de trampoline te belanden. De bijen en andere insecten zoemen intussen rond het insectenhotel en vinden hun gading in de nectarrijke beplanting doorheen de rest van de tuin.

Waarom ecologisch?

Private tuinen maken een groot deel uit van het beschikbare groen in ons land. Door ze doordacht te ontwerpen en aan te leggen, kunnen we ons steentje bijdragen om de natuur biodiverser en gezonder te maken. Dat is precies wat ik wil bereiken met snoeihard.

 

Het resultaat is een biodiverse tuin met inheemse planten, waarin duurzame materialen worden gebruikt, en waarin het fijn is om te vertoeven, voor mens én dier. Met het oog op de klimaatverandering, hetere zomers, plotse hevige regenval en felle stormen, zullen de tuinen maximaal klimaatbestendig zijn. Zowel in een strak of los design, maar altijd met een doordachte structuur en dezelfde achterliggende gedachte als drijfveer.

 

Stadstuinen verdienen extra aandacht. We wonen steeds vaker in de stad. Tegelijk warmen onze steden nog sneller op dan het platteland, en tuinen zijn hier een belangrijke schakel om voldoende afkoeling en wateropslag te verzekeren. En natuurlijk is er niets heerlijker dan kunnen genieten van een eigen stukje natuur vlakbij.

Hoe pas ik dit toe?

Voor onderhoud gebruik ik enkel machines op accu; stil en zonder uitstoot. In samenspraak met de klant probeer ik waar mogelijk snoeiafval opnieuw te gebruiken of te composteren zodat het vervoer beperkt is. Ook het gebruik van kunstmest en bestrijdingsmiddelen wordt herleid tot een minimum. 


Verder houd ik bij het ontwerpen rekening met de aanwezige grondsoort, gebruik van waterdoorlaatbare materialen, een goede waterhuishouding, aangepaste plantenkeuze en duurzame materialen.