Stadstuintje Tienen

Ik kreeg carte blanche om dit troosteloze tuintje/koertje om te toveren tot een waardige buitenruimte. De wand in Thermowood verbergt nu de lelijke betonnen platen en geeft meteen een warmere sfeer aan het geheeld. Het gras werd vervangen door een mengeling van schaduw- en zonminnende planten en een prachtige papieresdoorn als blikvanger. De zitbanken met geïntegreerde plantenbakken werden op maat gemaakt in Douglas-hout en kunnen open om kussens in weg te bergen. Daarnaast werd er ook nog een op maat gemaakte opbergkast voor de vuilnisbakken toegevoegd.

 

Ontwerp & aanleg: Snoeihard

 

Onderhoudsvriendelijke talud Incourt

Deze steile, verwilderde talud heb ik manueel gestript en heraangelegd met Geranium ‘Chantilly’, waardoor er op korte termijn een volledig gesloten plantentapijt ontstaat, waarin ongewenste plantengroei geen kans krijgt. Tot dan neemt de BioWeedTex deze rol op. Deze 100% biologische en afbreekbare gronddoek onderdrukt niet alleen de ongewenste plantengroei, maar gaat ook de erosie tegen en zorgt voor een betere waterhuishouding en bodemleven.

 

Ontwerp & aanleg: Snoeihard

 

Landschapstuin Herent

De eigenaar van deze zeer lange en relatief smalle tuin te Herent wou graag een natuurlijke tuin, met veel aandacht voor zowel ecologie en klimaat, maar ook plekjes om te ontspannen in alle rust en te genieten van de natuur.

Een natuurlijk pad van flagstones leidt je naar de reeds aanwezige lounge en het nieuw aangelegde zonneterras. Met de robinia palen werd extra privacy toegevoegd aan de plek waar de toekomstige sauna komt te staan. De WADI kreeg vochtminnende beplanting en vult zich tijdens hevige onweders en langdurige regen. Zo functioneert ze als buffer zodat het water langzaam kan wegsijpelen. De glooiende plantvakken geven een rustgevend en tegelijk dynamisch effect. Achteraan werden er verschillende ecologische vaste bloemenweidemengsels ingezaaid, aangepast aan de standplaats. Een lange gemengde haag zorgt voor een extra boost in de biodiversiteit met maar liefst 21 verschillende inheemse plantsoorten.

 

Foto's: juni 2022, net na aanleg  |  Ontwerp: Snoeihard  |  Aanleg: RBB Tuinwerken

 

Voortuin en oprit Edegem

Dit jonge gezin te Edegem had dringend nood aan een aangename voortuin, nadat de oude tuin door de verbouwingswerken was aangetast. Aangezien ze hun garage enkel voor de fietsen gebruiken, kwam er ruimte vrij voor meer beplanting en ontharding van de oude oprit. Tegelijk werd er vooraan voldoende parking voorzien voor de gezinsauto, en kan tegelijk de bakfiets passeren. De wachtende klanten van de tegenover liggende frituur kunnen ook niet meer binnenkijken door het Robinia palenwerk waarop de komende jaren een wintergroene muur zal ontstaan met afwisselende lente- en zomerbloei. De werken werden gebruikt om in één keer ook een grote waterput te plaatsen.

 

Foto's: juni 2022, net na aanleg  |  Ontwerp: Snoeihard  |  Aanleg: Osmunda